Šta je to prajmer ili baza za šminku?

 

 

baza za sminkuPrajmer za lice (u upotrebi su i termini baza ili podloga) korsti se posle pripreme lica za šminku, kao podloga za puder, zadatak mu je da pripremi kožu na pravi način, popuni sitne bore i pore, zagladi kožu i stvori dobru podlogu za dalje šminkanje kao i da produži postojanost šminke. Bira se prema tipu kože, na tržištu se obično mogu naći podeljeni u dve grupe, na prajmere za suvu/normalnu i masnu/mašovitu kožu.

Većina prajmera je bezbojna, u tekućoj formi i bazirana na silikonima i njihovim derivatima (cyclomethicone i dimethicone). Zahvaljujući ovim sastojcima prajmeri namenjeni masnoj i mešovitoj koži upijaju višak ulja i tako eliminišu suvišan sjaj, oni namenjeni suvoj koži pomažu u zadržavanju vlažnosti održavajući je glatkom i hidratizovanom duže vreme. Prajmeri stvaraju barijeru između kože i pudera pa se manjom količinom pudera postiže ujednačenost što rezultira prirodnijem izgledu lica. Na tržištu pored bezbojnih mogu se naći tonirani kao i oni za korekciju (zeleni za neutralisanje crvenila, ljubičasti za ublažavanje žutila…).  

 

Kome i kad je prajmer potreban?

U posebnim prilikama (poput venčanja) kada se želi zadržati postojanost šminke duže vreme potreban je svima, pa i osobama sa normalnom kožom lica i ujednačenim tenom. Češću potrebu za prajmerom će imati osobe sa masnom i mešovitom kožom jer će im upiti suvišni sjaj sa lica i smanjiti potrebu za čestim popravljanjem šminke. Sprečavanje da koža upije talk i pigmente iz pudera koji isušuju kožu lica i uzrokuju perutanje, čini ga korisnim i za osobe sa suvom kožom.

 

Kako naneti prajmer?

Čistim prstima ili sunđerčićem nanesete malu količinu prajmera (veličine graška) na T-zonu, obraze i bradu, zatim razmažite prema spoljnom delu lica. Pričekajte par minuta pa nanesite puder i nastavite sa šminkanjem.

 

Pored baze za lice (face primer), postoje i baza za senku (eyeshadow primer) i baza za ruž (lip primer). Baza za senku produžava postojanost nanete senke i sprečava nakupljanje senke u pregibima kapaka. Dok je namena baze za ruž da obezbedi hidratizaciju usana i produži postojanost ruža.


 

Dodatne informacije