Kako odrediti podton kože?

 

Poznavanje podtona kože ima veliku ulogu pri odabiru idealne nijanse pudera, ruža ili rumenila ali i boje kose, odeće i nakita.

Za razliku od tena (osnovnog tona) koji je lako odrediti već pri prvom pogledu na kožu i koji je promenljiv zavisno izloženosti suncu ili kozmetičkim tretmanima. Podton je nepromenljiv, nezavisan od boje tena i teže uočljiv jer je nijansa vidljiva ’ispod’ vaše kože. Podtonovi su svrstani u tri kategorije: 

hladni podtonovi (plavičasti i ružičasti)

topli podtonovi (žućkasti, breskvičasti i maslinasto zeleni) 

neutralni podtonovi

Osobama neutralnog podtona odgovaraju sve boje. Dok bi ostali pri kupovini kozmetičkih proizvoda pored osnovnog u obzir trebali uzeti i podton kože, neki proizvođači svoje proizvode svrstavaju prema podtonu u bojama, dok drugi to čine prema podtonu u toplini, sve te informacije vidljive su na deklaraciji proizvoda.

Pogrešno je mišljenje da sve osobe svetlog tena imaju hladan podton, a sve osobe tamnijeg tena topli. Da podton ne zavisi od tena najbolje ilustruje slika koja sledi.

određivanje podtona kože

 

Postoji nekoliko načina za određivanje podtona kože, neki od njih su:

Boja vena na unutrašnjem delu ručnog zgloba. Pri dnevnom svetlu pogledajte unutrašnji deo ručnog zgloba, tamo gde su vene najbliže koži. Ukoliko su vam vene plave  boje vi pripadate hladnom podtonu, a ako su vene zelene boje pripadate toplom podtonu. U slučaju da imate i plave i zelene vene, pripadate neutralnom podtonu. Za bolju uočljivost boje vena možete ispod posmatranog dela ruke staviti beli papir zbog kontrasta.

Boja nakita. Zlatni nakit bolje pristaje osobama toplog podtona, a srebrni osobama hladnog podtona.

Brzina tamnjenja kože. Ukoliko brzo izgorite na suncu i teško dobijete bronzanu boju vaša koža je verovatno hladnog podtona, ako lako i brzo pocrnite verovatno je vaša koža toplog podtona.

Boja odeće. Podton kože možete odrediti i pomoću boje odeće. Obucite belu majicu, a kosu ako je farbana prekrijte belim peškirom, da vas pigment ne bi zavarao. Pri dnevnom svetlu stanite pred ogledalo i obraćajući pažnju na ten i područja oko očiju, prinosite odeću hladnih i toplih tonova licu. Ako vam hladne boje ističu podočnjake i čine izgled vaše kože umornim, podton vaše kože je topao. Uticaj boja na vašu kožu biće još uočljiviji ako je upoređujete sa hladnom i toplom verzijom iste boje.


 

 

Dodatne informacije