Trčanje je najbolja sportska aktivnost

 

prevention.com

Trčanje je najprirodniji način vežbanja za ljudsko telo, a korist od redovnog  trčanja za ljudski organizam je višestruka. Trčanjem se poboljšava i stiče neophodna kondicija, pospešuje rad pluća i kardiovaskularnog sistema, organizam se oslobađa nagomilanog toksina i stresa. Trčanje aktivira sve grupe mišića na telu i podstiće gubitak viška telesne mase.

Prednost trčanja u odnosu na druge fizičke aktivnosti je što vam nisu potrebni posebni uslovi. Možete trčati bilo gde, u bilo koje vreme i po bilo kakvom vremenu. Za trčanje vam nije potreban trener niti specijalna oprema. Potrebne su vam kvalitetne savitljive patike za trčanje, ženama i kvalitetan sportski grudnjak, odeća koja ne sputava pokrete i u kojoj koža može da diše.

Ako ste početnik

Ako nikada do sada niste trčali važi pravilo kao i za ostale sportske aktivnosti posetite svog lekara.

Nakon toga odaberite neku stazu ili rutu po kojoj ćete trčati. Poželjno je da odaberete lokaciju sa manje saobraćaja, da ima zelenila i da je podloga meka a ne asfalt. 

Odreite vreme koje vam najviše odgovara za trčanje.

Zatim napravite plan za trčanje. Ako se nikad niste bavili trčanjem, posebno ako zbog nedostatka fizičke aktivnosti vaše telo nije u najboljoj kondiciji morate početi postupno. Možete trenirati tri puta nedeljno po trideset minuta, bilo bi dobro da dane treninga razdvojite, da telu date vremena za odmor. Za početak možete trideset minuta hodati, pa postepeno smenjivati hodanje i trčanje, dok  ne budete u mogućnosti da trčite svih trideset minuta. Posle, možete produžavati vreme trčanja, menjati tempo i težinu staze (tereni s nagibom).

Pravilan položaj tela za vreme trčanja

Pravilan položaj tokom trčanja omogućava pravilno disanje i aktivnost celog tela, a utiče i na izdržljivost i brzinu trčanja.

Dok trčite ne gledajte u noge nego ispred sebe. Trup držite u položaju u kom se nađe kad duboko udahnete. Ruke držite u nivou struka, opustite šake i ramena.  Noge spuštajte lagano na zemlju. Ne mašite rukama preko grudi i izbegavajte poskakivanje. Kolena podižite umereno (ne visoko kao sprinteri) i pravite kraće korake.

Ne zaboravite na zagrevanje pre i istezanje posle trčanja. 

Uživajte! 

club-forvita.de


 

Dodatne informacije