Rekreacija za početnike

 

cycling-loire.com 

 

Hodanje 

Svima lako dostupna fizička aktivnost, za nju nisu potrebni ni posebna oprema ni posebni uslovi. Bezbedna je kako sa kardiovaskularnog tako i sa ortopedskog stanovišta. Za šetanje ne treba posebna priprema, dovoljni su odeća koja ne sputava pokrete i udobna obuća. Počinje se sa kratkim šetnjama, a zatim svako prema svojim mogućnostima postepeno produžava vreme šetnje i ubrzava tempo.

Trčanje 

Trčanje je zahtevnije od hodanja pa mu treba pristupiti opreznije. Na početku trčanje treba smenjivati sa hodanjem, vremenom hodanje se proređuje i po sticanju kondicije potpuno se prelazi na trčanje. Od opreme potrebne su patike za trčanje, ženama i kvalitetan sportski grudnjak, odeća koja ne sputava pokrete i u kojoj koža može da diše. Za trčanje je poželjno odabrati lokaciju sa manje saobraćaja, da ima zelenila i da je podloga meka a ne asfalt.

Bicikl 

Vožnja bicikla, upošljava različite grupe mišića i stimuliše srce i krvotok. Da bi vožnja bicikla dala željene rezultate bicikl treba podesiti tako da kad je stopalo na najnižoj tački noga bude u blago savijenom položaju. Treninge treba početi sa kratkim i nezahtevnim stazama, postepeno se upuštajući u veće izazove.

Sobni bicikl

Za sobni bicikl važe ista pravila kao i za bicikl. Pravilno podesiti sedište prema visini, i početi sa laganim treninzima prema svojim mogućnostima, postepeno povećavajući kako trajanje vožnje, tako i otpor. 

Plivanje  

Plivanje je fizička aktivnost pogodna za ljude svih životnih dobi. Njegova prednost je što angažuje celo telo i čuva muskulaturu i kosti od povreda. I sa plivanjem treba biti obazriv početi sa laganim treninzima, postepeno povećavajući njihov intenzitet.


 

Dodatne informacije