Preskakanje vijače je odlična kardio vežba

 

kettler

 

Za preskakanje vijače vam ne trebaju posebni uslovi, možete vežbati i kod kuće, a postižu se izvanredni rezultati. Odličan je rekvizit za sagorevanje kalorija, pravilnom tehnikom skakanja za 10 minuta možete sagoreti kalorija kao za 30 minuta trčanjem. Ali ne samo to, preskakanje popravlja koordinaciju, jača zglobove, ramena, podlaktice i listove. Na taj način oblikovaćete ne samo noge i stražnjicu, već će vam pomoći da definišete trbušne mišiće i izravnate stomak.

Preporuke za početnike

Potrebnu dužinu vijače odredićete tako što kad stanete nogom na konopac, u uspravnom položaju, krajevi konopca treba da vam dođu do grudi. 

Preskakanje počnite sa skupljenim nogama, nemojte preterivati, slušajte svoje telo, ako možete 15 skokova dnevno je dobar početak, pa postepeno povećavajte njihov broj dok nesteknete kondiciju.

Najčešće greške koje se prave pri preskakanju vijače su: zgrčenost tela, vrtenje iz laktova, previsoko skakanje i pretvrdo vraćanje na pod. To rezultira brzim umaranjem, čestim zapinjanjem za vijaču i najčešće odustajanjem.

Da biste izbegli početničke greške krenite sa pravilnom tehnikom: opustite telo, kolena blago savijte, vijaču vrtite iz zglobova, pravite male skokove i mekano se vraćajte na pod. 

Vežbajte polako, nemojte grešiti zbog brzine, ona se postiže postepeno vežbanjem.

Kad vam ovakvo vežbanje postane rutina probajte i druge tehnike preskakanja. Vežbanje će vam biti zanimljivije i efektnije.

 


 

Dodatne informacije