Kako odabrati savršen puder?

 

Idealan puder je onaj koji se besprekorno sklapa s licem dajući mu prirodan i svež izgled. Njegov zadatak je da ujednači ten, sakrije sitne nedostatke i zaštiti kožu od štetnog dejstva sunca i ostalih spoljnih uticaja. 

kako odabrati savrsen puder

Da bi izbegli greške i sebi olakšali izbor pri kupovini treba slediti jednostavne savete:

1.Izaberite puder prema tipu kože

Zavisno od toga da li vam je koža normalna, suva, masna, kombinovana ili osetljiva, puder treba da je više ili manje hidratantan. Osim toga u postizanju prirodnog izgleda veliku ulogu ima i završni sjaj koji puder ostavlja na koži, uobičajene varijante su: polumat ili satenski, mat ili sjajni. Tekući puderi su većinom polumat, izgledaju prirodno i odgovaraju većini tipova kože. Mat puderi (na ambalaži najčešće imaju navedeno „matte“ ili  „shine-reducing“) podrazumevaju odsustvo bilo kakvog sjaja na koži i pogodni su za osobe sa masnom kožom. Puderi sa satenskim završnim slojem daju koži blagi sjaj i idealni su za osobe sa suvom kožom. Tekući puderi sa sjajnim završnim slojem obogaćeni su sitnim česticama koje reflektuju svetlost, pa vizuelno smanjuju sitne bore. Ove pudere ne treba da koriste osobe sa masnom kožom, njima dodatni sjaj ne treba.

2.Nijansa pudera treba da odgovara podtonu vaše kože

Treba da znate i podton svoje kože. Na tržištu se mogu naći puderi u različitim varijantama podtonova: hladni, topli ili neutralni. Hladni su rozikasti, topli žućkasti, a neutralni bež boje. Puder će izgledati kao stopljen s vašim licem i dati mu svež i prirodan izgled samo ako je u skladu s podtonom vaše kože. Zato je bitno da odredite podton vaše kože pre kupovine pudera.

3.Pronađite savršenu nijansu

Uvek birajte nijansu pudera identičnu vašem tenu, s tamnijom nijansom pudera vaše lice neće izgledati blago preplanulo već neprirodno, svrha pudera je da ujednači ten a ne da mu da potpuno novu nijansu.

U kupovinu krenite s ogledalcetom i bez pudera na licu, jer nema svrhe puder isprobavati bilo gde na ruci pošto se boja razlikuje od one na licu. Najbolje mesto za probu pudera je ivica brade jer ćete tako najbolje oceniti kako se uklapa sa nijansama lica i vrata. Najlakše ćete odabrati odgovarajući puder ako male količine nekoliko nijansi pudera koji odgovaraju vašem podtonu i tipu kože nanesete duž linije brade i  lagano utrljate uzorke u kožu. Da bi ste bili sigurni koja nijansa pudera potpuno odgovara boji vaše kože nanete uzorke pogledajte na dnevnom svetlu, a kako ga u prodavnici najčešće nema najbolje je da sa ogledalcetom izađete iz prodavnice i pogledate napolju. Nijansa koja se najbolje stapa sa bojom vašeg tena i ne odstupa od boje vrata, savršena je za vas.

 

Dodatne informacije